10 voedingsmiddelen die testosteron verlagen

Er zijn veel redenen waarom de testosteronniveaus elk jaar dalen, maar een belangrijkere is voeding. In de westerse wereld, ijverig gepromoot door overheidsinstellingen, zijn we voornamelijk afhankelijk van voedsel dat fundamenteel verschilt van wat we hebben geconsumeerd voor het grootste deel van onze ontwikkeling.

Ons lichaam heeft zich (nog) niet aangepast aan dit soort dieet, en bijgevolg voelen we de gevolgen: overal stijgt het percentage overgewicht, de beschavingsziekten nemen toe en de testosteronspiegel neemt af.

Zonder de juiste voeding kan uw testosteronproductie niet functioneren. Omdat je via voeding je lichaam voorziet van bouwstenen en grondstoffen. Je kunt jezelf voeden om je lichaam te laten draaien als een goed geoliede machine, of het schokt en piept omdat je de verkeerde brandstof in de tank vult.

In dit artikel zullen we 10 voedingsmiddelen bekijken die je testosteronproductie saboteren.

1. Plantaardige oliën

In dit artikel bespreken we waarom vetten zo belangrijk zijn voor de aanmaak van testosteron. Maar het maakt niet uit wat voor soort vet. Terwijl verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren testosteron verhogen, zal het meervoudig onverzadigde vetzuren beschadigen.

De sympathieke margarinereclame leert ons al jaren dat plantaardige vetten die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, gezond zijn. Maar het tegenovergestelde is het geval.

Het probleem met deze plantaardige vetten is dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vaak erg ongunstig is. Aangenomen wordt dat een verhouding van 1: 1 als gezond en natuurlijk wordt beschouwd. We hebben nu 16: 1 bereikt ten gunste van omega-6-vetzuren.

Het probleem hierbij is dat omega-6-vetzuren ontstekingen bevorderen.

En deze chronische ontstekingen verlagen het testosteron en begunstigen tal van andere beschavingsziekten.

Vermijd daarom zonnebloemolie, distelolie, sojaolie, raapzaadolie en margarine. Gebruik in plaats daarvan kokosolie, olijfolie, arganolie, boter of ghee.

2. Transfats

Transvetten zijn zelfs erger dan meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn ook plantaardige oliën, die nog meer industrieel worden verwerkt om ze stabieler te maken.

Het is inmiddels algemeen bekend hoe ongezond dit soort vetten is. Transvetten verlagen testosteron, verlagen het aantal zaadcellen en 2% meer transvetten in uw dieet verhogen het risico op hart- en vaatziekten met 23%.

Omdat ze goedkoop en gemakkelijk te verwerken zijn, worden ze in de meeste fastfoodrestaurants gebruikt. Vooral als het gebakken is.

3. Soja

Soja staat momenteel in het middelpunt van een verhitte controverse.

Sommigen zeggen dat het een waardevolle eiwitbron is en er zijn geen studies die aantonen dat het testosteron verlaagt. Anderen zeggen dat soja leidt tot manboobs, overmatig oestrogeen en Nintendo Wii-gebruik. De waarheid zit waarschijnlijk ergens tussenin.

Omdat er duidelijk bewijs is dat soja negatieve effecten heeft op het mannelijk lichaam.

  • In 2004 ontdekte een onderzoeksteam onder leiding van Trent D. Lund dat een isoflavon genaamd Equol in sojabonen de activiteit van dihydrotestosteron (DHT) bijna volledig kan remmen.
  • In een studie uit 2011 werd gekeken naar een 19-jarige man die begon met een op soja gebaseerd dieet. In de loop van het onderzoek verloor hij zijn interesse in seks en leed aan erectiestoornissen. Testosteron en DHT waren twijfelachtig. 1 jaar na het beëindigen van het dieet herstelde haar erectiele en hormonale gezondheid volledig.
  • Een onderzoek uit 2013 wees uit dat soja-eiwit de testosteronniveaus na training verlaagt.
  • In 2008 werden 99 onvruchtbare mannen onderzocht en degenen die de meeste soja aten, hadden het laagste aantal zaadcellen.
  • Twee onderzoeken tonen aan dat mannelijke ratten, die al in de maag van de moeder aan soja waren blootgesteld, moeite hadden om hun geslachtsorganen te ontwikkelen.
  • Onderzoekers ontdekten in 2005 dat soja-eiwit testosteron en DHT bij jonge mannen verlaagt.

4. Lijnzaad

Lijnzaad wordt als zeer gezond beschouwd vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. Voor mannen zijn ze echter niet de beste bron van deze vetzuren.

Omdat lijnzaad ook plantaardige stoffen bevat die oestrogeenachtige effecten hebben in het lichaam.

In één onderzoek kon een vrouw die aan een teveel aan testosteron lijdt, haar niveaus van lijnzaad met 70% per dag met 70% verlagen. Dit is natuurlijk niet 1: 1 te vertalen naar gezonde mannen, maar het laat wel zien dat lijnzaad een sterk anti-androgene werking heeft.

5. Zoethout

Het onderwerp is nog niet erg intensief onderzocht, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat drop niet het lekkerste snoepje is voor mannen.

Een studie heeft aangetoond dat zelfs 7 gram per dag gedurende 4 dagen leidt tot een aanzienlijke daling van de testosteronniveaus. Nadat de dropconsumptie was beperkt, herstelden de waarden zich volledig. Het actieve ingrediënt glycyrrhizine wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn.

6. Munt

Pepermunt is helaas geen goed alternatief voor een tussendoortje. Menthol verlaagt testosteron en vermindert seksueel verlangen.

In een onderzoek met ratten ontdekten de onderzoekers dat de testosteronspiegel met 51% daalde als de dieren groene muntthee kregen in een verhouding van 20 g / l.

De enige menselijke studie over dit onderwerp werd uitgevoerd bij vrouwen met een teveel aan testosteron. Een kopje pepermuntthee, twee keer per dag gedurende 5 dagen, verminderde het vrije testosteron met 30%.

7. Alcohol en vooral bier

Geen wonder dat alcohol testosteron verlaagt, maar een glas hier en daar maakt geen groot verschil. In één onderzoek zou een groep mannen en vrouwen 2-3 glazen per dag moeten drinken. Voor 3 weken.

Testosteronspiegels bij mannen daalden met 6,8%, vrouwen veranderden niet. In een ander onderzoek, waarin de hoeveelheid alcohol werd verhoogd, daalden de waarden aanzienlijk, met 23%.

Zoals overal geldt: de dosis maakt het gif aan.

Bij ratten die bijvoorbeeld 5% van hun dagelijkse calorieën uit alcohol kregen, waren de geslachtsorganen met 50% verminderd.

Het belangrijkste is wat je drinkt. Omdat bierhop ook testosteronverlagende fyto-oestrogenen bevat. Wijn is het beste alternatief.

8. Zuivelproducten

60-70% van de oestrogenen die we met voedsel binnenkrijgen, zijn afkomstig van zuivelproducten.

Melkkoeien op massaboerderijen blijven 300 dagen per jaar drachtig en zitten vol hormonen en slechte voeding.

In een Japans onderzoek waarin mannen 600 ml melk per dag dronken, stegen de oestrogeenspiegels aanzienlijk en werd testosteron geëlimineerd.

Gebruik dus niet zoveel mogelijk zuivel.

Als je nergens zonder kunt, neem dan in ieder geval magere melk, want hormonen zijn vetoplosbaar en zitten vooral in melkvet.

9. Verwerkt vlees

Naast de morele moeilijkheden die het met zich meebrengt, krijgen fabrieksboerderijdieren volledig onnatuurlijk voedsel, geïnjecteerd met hormonen en antibiotica.

In het vetweefsel van deze dieren hopen zich verontreinigingen op en er zijn aanwijzingen dat consumptie van deze vleesproducten het oestrogeengehalte in het lichaam verhoogt.

Daarentegen is vlees van met gras gestripte dieren behoorlijk in staat om testosteron te verhogen.

10. Graanproducten

De meeste granen bevatten een eiwit dat enige bekendheid heeft verworven: gluten.

Opnieuw zijn de geesten verdeeld, hoe schadelijk het nu is. Eén ding is belangrijk voor ons: gluten verhoogt de prolactine.

Prolactine is een testosteronantagonist, en een verhoging van dit hormoon onderdrukt testo en dopamine. Bovendien zijn sterk bewerkte graanproducten in verband gebracht met verschillende ziekten omdat ze een sterkere insulinerespons produceren dan pure suiker.

Er zijn geen goede voorwaarden voor een gezonde T-productie.